De nieuwste smartphone van het Chinese merk OnePlus is sinds deze week ook te koop in Nederland: de OnePlus 6T. Hoewel het met een prijskaartje van 559 euro geen middenklasser meer is, houdt de maker de sterke punten van de eerdere modellen wel overeind.

Een sterk punt is toch nog de prijs in vergelijking met de concurrentie. Kijk naar de iPhone XR (839 euro), de iPhones XS (1.115 euro) en XS Max (1.215 euro) en de Google Pixel 3 (900 euro).

De Samsung Galaxy S9 Plus (ca. 619 euro) komt in de buurt van de OnePlus 6T. Maar dat is deels wegens tegenvallende verkopen en meerdere prijsverlagingen én het feit dat er over een paar maanden alweer een nieuwe Galaxy aankomt.

Dus er moet ergens een addertje onder het gras zitten, toch? Een reden waarom deze telefoon zoveel goedkoper kan zijn? En inderdaad, er zijn eigenschappen die de OnePlus 6T níet heeft.

Deze lijst dient niet om de OnePlus 6T af te raden. We hopen dat je op basis van het onderstaande een afgewogen keuze kan maken of deze telefoon iets voor jou is of niet.


De OnePlus 6T kan niet draadloos opladen.

De Samsung Galaxy S9 Plus. Foto: Samsung

Als één van de weinige Android-apparaten kan de OnePlus 6T niet draadloos opladen. Wat mij betreft is dat geenszins een obstakel, maar wellicht is dat juist een belangrijke eigenschap voor jou.


De OnePlus 6T kan tegen water, maar niet zo goed als de meeste telefoons.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

De grote telefoonmakers Apple, Samsung, Google en LG zetten een officiële score voor waterdichtheid op hun apparaten. De indicatie is doorgaans aangegeven met ‘IPXX’ bij de specificaties.

De OnePlus 6T heeft geen IPXX-waarde, al zegt het bedrijf erachter dat de telefoon in elk geval lichte regen moet kunnen weerstaan.


De OnePlus 6T heeft een scherm met een lagere resolutie.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Het scherm van de OnePlus 6T klokt in op 1080 pixels, waar de meeste concurrenten scherper ogen met hun schermen van 1440 pixels en meer.

Dat gezegd hebbende, miste ik tijdens het gebruik van de OnePlus 6T nooit de scherpere schermen van de modellen boven de 700 euro.

Sterker nog, ik merkte vaak niet eens een verschil. Dit kan te maken hebben met het feit dat veel telefoons standaard hun resolutie op 1080 pixels hebben staan, hoewel ze wel 1440 pixels aankunnen. Zo kunnen ze de batterij besparen.


De OnePlus 6T heeft slechts één speake, de meeste concurrenten hebben stereo.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

De geluidskwaliteit is wellicht het meest merkbare verschil van de OnePlus 6T met de concurrentie. De smartphone heeft slechts één speaker, terwijl de meeste Android-apparaten die in 2018 op de markt zijn gekomen, een stereoset hebben.

Dit merk je eigenlijk alleen als je video’s kijkt zonder koptelefoon. Anderzijds bezitten veel consumenten tegenwoordig een goede koptelefoon of oordopjes die dit probleem ook oplossen.


Op de OnePlus 6T vind je geen zoomlens of groothoeklens.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Zoals alle populaire smartphones heeft de OnePlus 6T twee camera’s. De tweede lens dient echter alleen om de achtergrond waziger te maken bij portretfoto’s. Verder doet die niets.

Andere smartphones in het hogere segment hebben een speciale lens die optisch kan inzoomen, waaronder de nieuwe iPhones, de S9 Plus en de V40 van LG. De laatst genoemde heeft zelfs een derde lens voor groothoekopnames.


De OnePlus 6T heeft maar één selfiecamera.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Google en LG hebben een tweede selfiecamera toegevoegd aan hun laatste modellen. Met zowel de V40 als de Google Pixel 3XL kun je méér mensen in een selfie kwijt met dank aan de groothoeklenzen.

De OnePlus 6T heeft ‘slechts’ één selfiecamera.


Met de OnePlus 6T kun je achteraf de hoeveelheid blur in een foto niet aanpassen.

via Gfycat

Een van de eigenschappen waar Google en Apple erg trots op waren bij de lancering van hun laatste smartphones was de mogelijkheid om de scherpte van je achtergronden op je foto aan te passen – ook nádat je de foto hebt gemaakt. Op die manier krijg je het mooie bokeh-effect, waarbij het hoofdonderwerp van de foto’s los lijkt te komen van de achtergrond.

Ook Samsung en LG-telefoons kunnen dit trucje, maar voor de OnePlus 6T is er geen optie om de mate van vervaging aan te passen. De OnePlus 6T kan het bokeh-effect wel laten optreden, maar je kunt het niet via instellingen achteraf simuleren.


Een hoop Androids-toestellen hebben nog een poort voor je koptelefoon, maar de OnePlus 6T niet.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

OnePlus is de zoveelste smartphonemaker die het voor gezien houdt met de een aparte ingang voor de koptelefoon. Alleen Samsung en LG blijven nog over.


Dus waarom is de OnePlus 6T een betere koop dan al die veel duurdere telefoons?

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider
  • In mijn ervaring heeft de OnePlus 6T een zeer goede batterijduur, één van de beste van alle telefoons die ik in 2018 geprobeerd heb. De batterij laadt ook extreem snel op.
  • De OnePlus 6T draait op een opvallend ‘schone’ versie van Android. Andere fabrikanten zoals Samsung en HTC zetten het systeem behoorlijk naar hun hand. Alleen Google’s Pixel-smartphones krijgen sneller updates dan OnePlus.
  • Het prachtige design van de OnePlus 6T kan zich meten met telefoons die meer dan het dubbele kosten.
  • De camera van de OnePlus 6T is geweldig.
  • De druppelvormige ‘notch’ is de kleinste en mooiste vergeleken met de nogal lompe inkepingen van concurrerende toestellen.
  • De OnePlus 6T is de enige Android-telefoon die een fysieke knop heeft om de stille instellingen in te schakelen.

LEES OOK: De OnePlus 6T kost in Nederland €559 en is daarmee nu echt geen middenklasse-smartphone meer